Vår vidunderlige verden

Dyreliv i Afrika
Wildlife in Africa 

 Se også vår nye serie: Ngorogoro Villdyr-reservat

 



Afrika akkurat nå!
Web-kamera : høyre-klikk på de store bildene for å oppdatere!

Åpner i nytt vindu.

Djuma Game Reserve, Tau
    
29. april, kl 17.02 og 17.04. 30 april kl. 16.15

3.mai, kl 10:09


Djuma Game Reserve, Vuyatela

    
30 april, kl 09.31, 10.20 og 10.48


Djuma Game Reserve, Sanwild


Fishhawk


The Tembe Safari Lodge
Dette bildet fornyes hvert 60 sekund. Klikk OPPDATER for å følge med.

Det er flest elefanter rundt middagstid.
  
27. april 2004, kl 12.37 og 13.44
    
28. april, kl 11.35, 14.12 og 15:15

--------------------------------------------------


I områdene rundt en av verdens mest berømte
fossefall, Victoria-fallene i Afrika, ligger et av
de rikeste villdyrområdene på jorden.

Vi befinner oss da i det sørlige Afrika, på
grensen mellom Zambia og Zimbabwe, og
like vestenfor Namibia og Botswana.

Victoriafallene danner en 1.700 m bred foss,
med et fall på opp til 120 meter for deretter
å fortsette gjennom en 30 m bred kløft.

Zambezi-elven kommer helt fra Angola,
og krysser kontinentet på sin vei østover
for å munne ut i Mozambique.

  
Løver er vel noe av det som tiltrekker interessen hos oss nordmenn mest.
Et dyr vi frykter, men samtidig ikke har særlig kjennskap til. Og kanskje er
det godt - for med det oppstyret vi nå har fått om ulver i Norge, kan man
vel bare gjette om noen fant på å sette ut løver her også....
For som ulver, så trenger løver mat, men kanskje er det litt mere av
det slaget på slettene rundt Victoria-fallene?

Vanndyrbukkene - Botswana Red lechwe - Kobus leche - finnes i det nordlige
Botswana, spesielt i Okavango-deltaet, ikke langt fra Victoria-fallene. Det er meget
selskapelige dyr, og danner flokker på opp til 25 dyr, ofte ledet av en
enkelt han.

Nesehornene er kanskje ikke akkurat løvemat, og har da heller ikke så mye å frykte.

Å hoppe opp i halsen på en giraff er heller ikke det aller letteste, så disse to dyrene har det svært så fredelig på savannene.


ARKive video - Southern white rhinoceros - overview
Hvitnesehorn, Ceratotherium simum, Overblikk
Aquavision TV Productions / Wildlife Filmmakers, South Africa
http://www.arkive.org


ARKive video - Masai giraffes feeding
Masai Giraffer, Giraffa camelopardalis, tar til seg mat.
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org


 Det er mange andre dyr som også er sultne, og en
  av dem er geparden.  Den trenger vel også til litt
  ekstra føde, for den er kjent for å være det
  raskeste dyret vi vet om. Under jakt kan den
  komme opp i fantastiske 110 km i timen, og da
  gjelder det å være rask til bens om man skal
  unngå å bli kattemat den dagen.....


ARKive video - Female cheetah teaching cubs to hunt a young gazelle
Hun-gepard, Acinonyx jubatus, lærer ungene å jakte på en ung gaselle
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org



  Et annet sultent dyr er leoparden. Ikke alltid like lett å
 skille fra sin slektning, geparden. En tydelig forskjell
  er den svarte linjen fra gepardens øyne og ned til
  munnviken, men sansynigvis oppdager du ikke detl
  før den er kommet nærmere enn du liker.....
  Uansett, så er det et langsommere dyr. Den liker å
  krype veldig stille, men må den, så opp til 60 km/t.


 Et annet dyr som også er sultent innimellom, er
  villhunden. Ikke akkurat det mest populære dyret,
  men det har  også sin plass i systemet.
  Som oftest ender det opp med at den må ta til takke
  det andre større  rovdyr etterlater seg, men som
  sådan er også dette med på å rydde unna åtsler.

  
 Zebraen er et annet kjent offerdyr for de store
  rovdyrene, men til gjengjeld er det mange nok av dem
  (ennå ihvertfall). Det finnes flere  forskjellige slags
   zebraer, og pussig nok så parrer de seg sjelden med
   andre typer, selv om de godt kan tilbringe livet
   sammen i store blandede flokker. I det sørlige Afrika
   ble de aller fleste zebraer nesten utryddet  i det 19
   århundrede av boerne og andre eventyrlystne jegere.


 Elefanten. Et av verdens største nålevende dyr, og
   kjent blant annet  for sine elfenbenstenner - og derfor
   hyppig jaget og slaktet.

   Også elefanten er et selskapelig dyr, og elefantene
   opptrer oftest i store flokker. Noe som kjennetegner
   elefanten, er at den har den  lengste drektighetstiden vi
   kjenner til hos landdyrene, nemlig hele 19 - 22 måneder.



En nattlig innsekteter, Makien eller lemuren (Lemur catta?), en storøyd halvape,
forlater sjelden trærne der den oppholder seg. I Afrika finnes det flere underarter på Madagaskar.
© Photo Des & Jen Bartlett, National Geographic,
March 1983
 Det er fortsatt mange dyr i Afrika - ja, utrolig mange - men så har vi da også fått Internet, slik at vi kan gå på
jakt der etter dem alle sammen.
Denne lille billedreportasjen er laget for å skjerpe appetitten på denne  fantastiske og fascinerende side av
skaperverket. Bruk søkemaskinene og lær mere om de mange dyreartene og fugleslagene på jorden!

Prøv disse linkene til afrikanske dyr:
http://www.vulkaner.no/n/africa/somaliwildlife.html
http://www.vulkaner.no/n/ngoro/ngoro.html
http://www.safaricamlive.com/wildlife.htm
The images used herein, except where otherwise stated, were obtained from
IMSI's MasterClips(MasterPhotos(C) Collection,
1895 Francisco Blvd.East, San Rafael, CA 94901-5506, USA

For 250 andre dyr i hele verden - klikk her


Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider

Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




   Free Counter

This page has been made with Macromedia Dreamweaver