Vår vidunderlige verden
Gnu - Wildebeest   


Black Wildebeest, Free State, South Africa
Copyright: South African Tourism, Photo by ©Francois Maree



Family: Bovidae
Subfamily Alcelaphinae

Genus Connochaetes

Black Wildebeest, Connochaetes gnou
Blue Wildebeest, Connochaetes taurinus
Blue Wildebeest Connochaetes taurinus taurinus
Eastern White-bearded Wildebeest Connochaetes               taurinus albojubatus
Cookson's wildebeest Connochaetes taurinus cooksoni
Nyassaland Wildebeest Connochaetes taurinus johnstoni
Western White-bearded Wildebeest Connochaetes               taurinus mearnsi

Gnuen, Connochaetes taurinus


http://www.awf.org/wildlives/4547
Det er ingen annen antilope som likner på gnuen. Den ser ut som om den er satt sammen av
reservedeler – forparten kunne komme fra en okse, bakkroppen fra en gazelle, manen og halen
fra en hest. Ablegøyene til et hanndyr oppveksten har gitt dem tilnavnen "savannens klovner".



Den arten som danner flokkene i Serengetis-Mara økosystem i Tanzania og Kenya er bl.a. kjent
som stripet, blå- eller hvitskjegget gnu. Vitenskapen skiller imidlertid skarpt den blå ut som en
som kun er begrenset til det sydlige Tanzania.

Det finnes flere arter av Gnuen. Se dem her...



I Serengeti-Mara's økosystem vandrer disse dyrene årlig rundt over en distanse på 800-1.800 km.
Vandringen begynner ofte like etter kalvingen i januar og februar fra det korte gressetpå slettene i
det sydøstlige Serengeti. Gnuen beveger seg først mot Victoriasjøen, krysser gressfyllte savanner til
skogskledte landskaper, og snur så nordover inn i Mara. Derfra begynner de så turen tilbake sydover.
De er selvbevisste på sin reise og vet hvorhen de vil. Det får dem til å svømme over elver og sjøer i
så store antall at mange blir skadet, tapt (spesielt kalvene) eller drept av krokodiller og andre rovdyr.

ARKive video - Blue wildebeest crossing river on migration
Gnu, Connochaetes taurinus, krysser elv på trekk.
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org


Gnuen er på stadig vandring, og søker opp egnede steder med gress og vann.
De er aktive både om dagen og om natten, og beveger seg ofte i lange rekker når de vandrer.
De kan også tilbakelegge store distanser i langsomt trav, men kan om
nødvendig løpe ganske så hurtig. Ofte vandrer sebraer og Thomson-gaseller i deres følge,
så vel som mange av rovdyrene.

flere bilder på
http://www.forestryimages.org/browse/subthumb.cfm?sub=3560&start=1


De artene som danner de store flokkene i Serengetis-Mara's økosystem i Tanzania og Kenya
er mer eller mindre kjent som den stripete gnuen, den blå- eller den hvitskjeggede gnuen.
Vitenskapen skiller imidlertid den blå som en egen rase begrenset til det sørlige Tanzania.
Den hvitskjeggede hører til i det sydlige Kenya og nordlige Tanzania.

Det finnes imidlertid 5 forskjellige arter beskrevet:
Den blå gnuen, Blue - or Common - wildebeest (Connochaetes taurinus) i Zambia
Cookson's gnu, Cookson's wildebeest (Connochaetes cooksoni) Zambia;
Vestlig Hvitskjegget gnu, Western White-bearded wildebeest (Connochaetes mearnsi) Kenya,Tanzania;
Østlig Hvitskjegget gnu, Eastern White-bearded wildebeest (Connochaetes albojubatus)
Johnston's gnu, Johnston's wildebeest (Nyassa wildebeest) (Connochaetes johnstoni)
og så den svarte gnuen, Black Wildebeest, (Connochaetes gnou)
men spør meg ikke hvorfor den ikke er en av de fem....

Det ser imidlertid ut til at det hersker 'litt' forvirring med hensyn til hvem som er hvem,
men vi har prøvd å sortere dem så godt vi kan, uten dog å korrigere de opplysninger
som har fuglt med de illustrasjoner vi har benyttet.


Blue Wildebeest - Mala Mala , Kruger Park Surrounds, South Africa
Copyright: South African Tourism - Photo by ©Richard Du Toit


Den blå gnuen har mørke striper på halsen og på sidene. De lever over hele den åpne savannen i
Syd-Afrika. De er sosiale dyr, og holder sammen i grupper på 20 til 40 dyr, noen ganger i større
flokker. Medlemmene i en flokk er som oftest kuer og kalver, ledet av en okse.
Videre finnes det flokker som består utelukkende av yngre okser.
http://www.southafrica-travel.net/Tiere/e_gnus.htm


Blue Wildebeest
: Northern Cape Province, South Africa

Copyright: South African Tourism -Photo by: ©Hein Von Hörsten

Gnuen er en stor afrikansk antilopeart, Connochaetes på latin. Den er tung og har kraftige skuldrer,
og minner litt om bøffelen, mens dens kompakte bakpart minner mer om en hest. Gnuen har et skjegg,
en kort mane og en lang flygende hale. Begge kjønn har horn som peker først ned, så utover og
såoppover. Gnuen er et gressetende dyr og lever i flokker på de åpne savanner.



De er konstant i bevegelse på jakt etter nye beiteområder og synet at gnuen på vandring er kanskje
ett av de mest betagende syn innen dyreverdenen.

Så litt forvirring igjen: Det er to arter. Den stripete gnuen eller den blå gnuen, Connochaetes taurinus,
er et stor vilt utseendedyr som holder til i syd- og øst-Afrika. Den kan bli 135 cm høy og veie
omkring 225kg.
Pelsen er blågrå, med litt brunt på sidene. Halen, manen og skjegget er svart. I de nordlige områder
finnes en underart av disse to artene, den hvitskjeggete gnuen, som bl.a. holder til Kenya.
http://www.bartleby.com/65/gn/gnu.html


Blue Wildebeest at waterhole, KwaZulu-Natal
Copyright: South African Tourism

Den stripete gnuen eller den blå gnuen lever i flokker fra 20 til adskillige tusen individer, ofte ledet av
en eller flere eldre hunner og ofte beitende sammen med zebraene. Gnuene er raske løpere, og hele
hjorder kan framvise utrolige manøvrer når de blir truet, spesielt av deres hovedfiende, løven.
De gresser om morlgenen og om kvelden, og hviler seg gjennom de varmeste timene midt på dagen,
og ofte sees de på lange vandringer i søken etter vann.

Den hvithalete gnuen, eller den svarte gnuen som den også kalles, Connochaetes gnou, er mindre og opprinnelig hjemhørende i Syd-Afrika. Den er nå meget sjelden i vill tilstand, men lever beskyttet i parker og reservater, hvor antallet nå er økende. Gnu er buskmennenes ord for dette dyret, mens det på Afrikaans (Syd-Afrika) kalles wildebeest, som rett og slett betyr et villbest.
http://www.bartleby.com/65/gn/gnu.html


Black Wildebeest - Natal Midlands
Copyright: South African Tourism
, Photo by ©Philip van den Berg

Den svarte gnuen er mørkebrun til svart i farge, hannene mørkere enn hunnene. Begge kjønn blir
lysere i pelsen om sommeren, og utvikler en mere ratget og uflidd pels om vinteren. Akkurat som
den vanlige gnuen, Connochaetes taurinus,(den blå iflg. artbestemmelsene ovenfor), så har også den svarte gnuen Connochaetes gnou et bustete skjegg og mane. Imidlertid har den svarte gnuen,
Connochaetes gnou, en mane som står rett opp fra halsen, istedet for å henge ned rundt halsen
som på den vanlige gnuen, Connochaetes taurinus. Denne strittende manen er hvit, og svart i tuppene.
Dens skjegg er svart, og når bare ned langs underkjeven, ikke som hos den vanlige - ned langs halsen.
Videre har den svarte gnuen et område med lengere mørkt hår mellom forbenene og som dekker
dens bryst, og endelig litt svart hår langs kanten av nesen.
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/connochaetes/c._gnou$media.html


Black Wildebeest, At Lindbergh Lodge, North West Province:
Copyright: South African Tourism, Photo by ©Jon Hrusa

Hannen hos den svarte gnuen, Connochaetes gnou kan bli omkring 110-120 cm høy og kan bli opp
til 2 m i lengde og er litt smalere enn hunnen. Hornene peker først nedover, så framover og så opp,
lik kroker, og kan bli nesten 80 cm lange (her litt tynnere og kortere hos hunnene).
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/connochaetes/c._gnou$media.html


Nåværende antall og utbredelse

Tallene nedenfor er tatt fra 1998 IUCN African Antelope Database:

Connochaetes taurinus mearnsi (Western white-bearded wildebeest)—938,190. Kenya, Tanzania.
Connochaetes t. albojubatus (Eastern white-bearded wildebeest)—72,420. Kenya, Tanzania.
Connochaetes t. taurinus (Blue or brindled wildebeest)—127,510. Angola, Zambia, Mozambique, Namibia, Botswana, Zimbabwe, South Africa, Swaziland.
Connochaetes t. johnstoni (Nyassa wildebeest)—73,450. Tanzania, Malawi, Mozambique.
Connochaetes t. cooksoni (Cookson’s wildebeest)—11,850. Zambia.

 


 Linker:
 www.ultimateungulate.com
 www.ultimateafrica.com/Wildebeest_migration.html
 www.botswana.co.za/africa_wildebeest.html
 Wildebeest, from African Wildlife Foundation



Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




   Free Counter

This page has been made with Macromedia Dreamweaver