Vår vidunderlige verden

Tyrkerdue, Streptopelia decaoctos  
  


© http://www.ecosystema.ru/




Collared Dove - Tyrkerdue i kveldssol
Photo © Jørgen Scheel
Opprinnelig fantes tyrkerduen seg i deler av Asia med India som kjerneområde. På 1500 tallet nådde den
Midt-Østen, derfra mener man at mennesker hjalp den videre, bl.a. til Japan. Rundt 1930 hekket den i store deler av Balkan
og rundt den 2. verdenskrig nådde den Nord-Europa og Skandinavia. Til Island kom den i 1964.

Her i landet ble den første observasjonen gjort på Dovre av alle steder, i juni 1949. Men den første hekkingen ble påvist i Moss
og Oslo i 1952.
I Troms kom den på 1970 tallet, men to strenge vintre på midten av 1980-tallet gjorde at flesteparten av fuglene i Troms forsvant.


Photo © Jørgen Scheel

Hekking foretas gjerne i hekker i hager, parker og gravlunder i byer og tettsteder, dessuten ved gårdsbruk.
Telefonstolper, ledninger, fjernsynsantenner, hustak og skorsteiner benyttes hyppig som hvilesteder. Kornåkrer oppsøkes ofte,
og av føde kan nevnes mange typer frø, bær og urter, samt av og til bløtdyr og insekter.

Tyrkerdua reiser ikke sydover om vinteren, og tåler uten større problemer temperaturer ned mot 40 minusgrader.
I byene samles den da ofte nær kornlagre og foringsplasser for andefugler og byduer, mens de i mer landlige strøk overlever
på ulike typer husdyr- og fuglefor.
Viggo Ree. 1994: Tyrkerdue, Streptopelia decaocto
S. 266 i: Norsk fugleatlas. Norsk Ornitologisk Forening, Klæbu.



Collared Dove - Tyrkerdue
Photo © Jørgen Scheel



Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver