Vår vidunderlige verden

Tårnfalk, Falco tinnunculus  

Falco tinnunculus (canariensis)



© http://www.ecosystema.ru/



Tårnfalken er den vanligste dagrovfuglen i Europa
Den finnes i størstedelen av det tempererte og tropiske Europa, Asia and Afrika.



© Arthur Grosset

Den kan holde til i mange forskjellige landskap, men foretrekker buskas og kratt, men gjerne mer åpne landskap,
såfremt det er trær i nærheten, eller telefonstolper, bygninger osv, hvor den kan sette seg.

Det synes som den har hatt stor nytte av motorvei utbyggingen, der veikantene synes å være et fint tilholdssted for smågnagere, som utgjør hoveddelen av tårnfalkens føde i Europa.
Dens jaktteknikk innebærer en langsom svevende og synkende tilnærming til byttet,
og så plutselig farer den ned på byttet.

Den er den eneste av falkene våre som ikke tar byttet i flukten. Når den speider etter mus, stopper den ofte i luften
og henger lenge på samme sted mens vingene arbeider, inntil den plutselig stuper ned mot bakken
. Den spiser også insekter, krypdyr og frosk.


© Arthur Grosset

Den er omtrent så stor som spurvehauk. Hos hannen er hode, nakke, overgump og hale blågrå. Rygg og
vinger er rødbrune med svarte flekker. Hunnen er rødbrun med svarte spetter over hele oversiden.
Begge er brunsvarte på ytre del av vingene og har gulbrun underside med svarte spetter.


      
Rede med egg, og tårnfalk med en rotte (?)
© www.ecosystema.ru/


Hekker i store deler av Europa, Afrika og Asia. Den er antagelig vår vanligste rovfugl, men er blitt mye sjeldnere
enn før som alle rovfugler. Tårnfalken hekker i alle fylker, men mest i Sør-Norge. Reiret plasseres oftest i bergvegger,
på bygninger og kirketårn eller i gamle kråkefugl- eller rovfuglreir. De 4–6 eggene legges direkte på underlaget.
Eggene ruges av hunnen i 27–29 dager. Ungene blir flygedyktige etter ca. 30 dager.



På La Gomera, Kanariøyene kom den hver dag like uten for huset vårt, og den var ikke alene heller,
noen ganger var det så mange som 5 av dem som fløy rundt der.


ARKive video - Kestrel hovering while hunting for prey

Tårnfalk henger i luften under jakten på et bytte
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org



Det tok litt tid før vi ble vant til lyden, for de laget ikke bare lyder når de fløy på sin daglige runde,
men også helt andre låter når de hadde begynt flørtingen om våren.
Vi tror den ovenstående tilhører arten Falco tinnunculus canariensis.

The two pictures from La Gomera, Canary Islands
: © www.vulkaner.no
Deler av teksten Store norske leksikon, www.snl.no



Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver