Vår vidunderlige verden

Hubro, Bubo bubo  

UK: Eagle Owl DE: Uhu FR: Grand-duc d'Europe ES: Búho Real CZ: výr velký DK: Stor Hornugle NL: Oehoe FI: Huuhkaja IT: Gufo reale
NO: Hubro SE: Berguv PT: Bufo-real TR: Puhu HI: Komban kottaan PL: Puchacz EE: Kassikakk HU: uhu SK: výr skalný



© http://www.ecosystema.ru/




© - lubomir hlasek
Lengde: 58-71cm
Vekt: Hunn 2300-4200g Hann 1600-3000g
Gjennomsnitlig vingelengde (kun en vinge): Hunn 48cm Hann 45cm

Aktiv hovedsakelig ved morgengry og tusmørke.
Flukten er lydløs, med myke vingeslag avbrutt av gliding når den flyr over store avstander.
Svever noen ganger høyt oppe.

Hubroen gir fra seg et monotont "oohu-oohu-oohu".


http://www.owlpages.com

Hubroen finner seg til rette mange steder, fra tette barskoger til varme ørkener.
Klippefyllt landskap foretrekkes ofte.
Tilgang til mat og reirmuligheter synes å være det viktigste.

Som kartet viser finnes den i Nord Afrika, Europe, Asia og Mellemøsten.


© www.ecosystema.ru/

Hubroen har forskjellige jaktteknikker, og tar byttet på bakken eller i full flukt.
De kan jakte i skogsområder, men foretrekker åpne steder.
Hubroen spiser omtrent alt som beveger seg, fra biller til rådyrkalver.
Det meste av deres diet består av dyr ( mus, rotter, rever, harer osv),
men de tar også fugler av alle slag, inkludert kråker, ender, hønsefugler av alle slag, sjøfugler -
og til og med andre rovfugler - inklusive andre ugler.
I noen kystområder er det kjent at noen først og fremst lever på ender og sjøfugl.
Annet vilt de tar er bl.a. slanger, firfisler, frosk, fisk og krabber.

Hubroen foretrekker å ha reiret på beskyttede klippekanter og i huleinnganger i fjellveggen.
De kan også overta andre store fuglers gamle reir.
Hvis intet slikt sted er tilgjengelig, kan de ha reiret på bakken mellom noen store steiner,
under nedfalte trær, under busker, eller til og med ved roten av en trestamme.
De bruker ingenting til redemateriale.

Hubroene holder gjerne sammen hele livet.
De er stedbundne, men territoriet kan ofte overlappe naboenes.


© www.ecosystema.ru/

Eggleggingen begynner ofte senvinters, noen ganger senere..
Et kull pr år med 1-4hvite egg, som måler 56-73mm x 44.2- 53mm
og veier 75- 80g, som store hønseegg.
De blir gjerne lagt med 3 dagers mellomrom, og rugingen varer fra 31-26 dager.
I denne tiden blir hunnen matet av hannen.


© www.ecosystema.ru/

Etter utklekking blir ungene matet i et par ukers tid
og hunnen blir hos dem i 4-5 uker.

I den første tiden er det hannen som kommer med føden, og legger den fra seg enten i reiret
eller på en plass like i nærheten. Hunnen gir så små biter av byttet til ungene.
Etter tre uker begynner ungene å spise selv, og kan svelge mindre byttedyr hele.
5 uker gamle går ungene rundt reirplassen, og etter nesten 2 måneder kan de fly noen få meter.
De kan forlate reiret ellerede etter 3-4 uker, mens de ved reir høyt oppe, må vente i 5-7 uker.


© - josef hlasek

Ungene blir uavhengige av foreldrene i september og november i Europa,
og forlater foreldrenes territorium (eller jages ut av dem).
Nå begynner hannen å synge igjen, og inspiserer nye mulige reirplasser.
Ungene når voksen alder etter et år, men hekker først når de er 2-3 år gamle.

Hubroen kan bli opp til 60 år i fangenskap.
I vill tilstand ser 20 år ut til å være maksimum.
De har ingen naturlige fiender, kraftledninger, trafik-kollisjoner og skyting
er hovedårsaken til at de dør.

ARKive video - Eurasian eagle-owl - overview
Hubro -overblikk
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org


    
© www.ecosystema.ru/
All text above: © http://www.owlpages.com



Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver