Vår vidunderlige verden

Gulltopp-pingvin, Eudyptes chrysolophus    


Macaroni Penguin  Guldlokket pingvin  Macaroni-pinguïn    Gorfou Macaroni Goldschopfpinguin
  Gulltopp-pingvin   Pinguino Macaroni





Gulltopp-pingvinen, Eudyptes chrysolophus, er en art av pingviner som finnes fra Subantarktiske områder til den antarktiske halvøy. Den er en av 6 toppede pingviner, og er meget nært knyttet i slekt med to the Antarctic Peninsula.
One of six species of crested penguin, it is very closely related to the Hvitkinnpingvinenn, og noen autoriteter betrakter de to
som et og samme slag. Den har en lett gjenkjennelig gul børste på hodet, og ansiktet og overhodet er sort og skart adskilt fra
den hvite undersiden.




De voksne pingviner veier omkring 5.5 kg (12 lb) og er 70 cm (28 in) lange. Hannen og hunnen er like av utseende,
selv om hannen er litt større med et relativt større nebb. Lik alle pingviner, kan heller ikke denne fly, men med en
strømlinjeformet kropp og vinger som er stive og flate, er den en ypperlig svømmer og dykker.




En 1993 undersøkelse anslo at Gulltopp-pingvinen var den mest tallrike av pingvinene, med et minimum av 11,841,600 par.
Gulltopp-pingvinene har i Antarktis minst 216 hekke-kolonier på 50 forskjellige steder.

penguins
Gulltopp-pingvin koloni,
Elsehul, Syd Georgia.
penguins
Gulltopp- pingviner(Eudyptes chrysolophus),
Elsehul, Syd Georgia.

I Syd-Amerika finnes Gulltopp-pingvinene i det sydlige Chile, på Falklandsøyene, SydGeorgia og
South Sandwich Islands, og South Orkney Islands. De okkuperer også en del av Antarktis og den antarktiske halvøy,
inkludert de nordlige Syd Sheltlandsøyer, Bouvetøya (norsk), Prins Edvard og Marionøyene, Crozet øyene, Kerguelen øyene,
og endelig Heard og McDonaldøyene.

Når de er på jakt etter mat, kan grupper sees nord til øyene utenfor Australia, New Zealand, det sydlige Brasil,
Tristan da Cunha og Syd Afrika.

penguin
Gulltopp-pingvin,
Elsehul, Syd Georgia.
Gulltopp-pingviner foretrekker steile klippeskråninger. Omtrent halvparten
av verdens bestand hekker her i
Scotia-havet, med 3 millioner par i
60 kolonier på Syd Georgia. og
mindre kolonier på alle de andre øygruppene.
På Falklandsøyene og i Tierra del Fuego er den sjelden, men dens nære
slektning, Klippehopperpingvinen
(E. chrysocome),er meget vanlig
med 2.5 millioner par Falklandsøyene og , 175,000 par i Tierra del Fuego.
penguin
Gulltopp-pingviner,
Elsehul, Syd Georgia.




David Attenborough ser på gulltopp-pingviner og deres beteende ved reiret.
Med så små oaser av land brukt, og tusener av pingviner i hver koloni blir det trangt.
Disse søte små gullkronede pingvinene regnes for å være de sinteste av alle pingviner!

Fra BBC.
http://www.youtube.com/watch?v=OR2Ska_C5Xc


penguin
Gulltopppingvin-unger,
Elsehul, Syd Georgia.

Både Gulltopp- og klippehopperpingviner foretrekker krill, men kan bytte over til fisk og små blekksprut når de før sine unger, eller når krillbestanden krasjer. De dykker vanligvis fra 10 til 80 meter, og er mer på reisefot enn kongpingviner. Deres hekkesesong er meget synkronisert, med alle i en koloni lagt i løpet av 2-3 uker. Fuglene ankommer koloniene i oktober, og drar igjen sent i februar-mars. Ulik kongpingviner bygger de reder av gress og småkvister, og legger to egg. Det første egget er vanligvis mindre og blir sjelden klekket ut. Antall Gulltopp-pingviner og klippehopperpingviner er for tiden stabilt.

All pictures on this page, except if otherwise stated: Copyright © Vladimir Dinets


Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver