Vår vidunderlige verden

Pingvinene mister fotfestet.....



http://www.jpl.nasa.gov/images/earth/antarctica/penguins_browse.jpg




To massive isfjell, tidligere gitt navnene B-15 og C-16 da de brakk av fra Ross-flaket i mars i 2000 og drev vestover, har nå kommet til et punkt nordøst for McMurdo-sundet. Dette har resultert både i endringer av havstrøm og vindretning i området. I tillegg til dette, så utvidet sjøisen i området utenfor McMurdo Stasjonen (se endenfor) seg fra sin normale avstand på fra 24 -32 km og ut til ca 120 km nord for basen. Kombinasjonen av isfjell og sjøis har gjort det vanskelig for hele pingvinkolonier å returnere fra sine spiseplasser ute i det åpne havet og opp til sine hekkeplasser inne på land. Resultatet er ventet å bli en betydelig tilbakegang i den regionale pingvinbestanden, hvor minst en koloni står i fare for å bli utryddet.


Bildene ovenfor, tatt mellom desember 2000 og december 2001, viser den hurtige bevegelsen til C-16 isfjellet sist på 2000 og først på 2001, og dets påfølgende innesperrede situasjon. Videre ser vi et stort fragment av det tidligere B-15 isfjellet komme drivende inn
fra venstre. Det siste bildet, 9.desember 2001 viser økningen i havisen på dette tidspunktet, og som altså gir pingvinene en lang mars 'hjem igjen'.


Det første som møter en når man kommer inn i Ross-havet, er det utrolige store Ross-isflaket (Ross Ice Shelf),
med Mt. Erebus, Sydpolens 'coolest' vulkan i bakgrunnen (midt på bildet). Denne delen av Sydpolen har
New Zealand adoptert under navnet 'Ross Dependency'.


Den glødende Mt. Erebus i kalde omgivelser.


Ross-havet og Ross-øya
  
Drivis og krabbespisende sel på isen


Cape Hallett. Fjellene/klippene i bakgrunnen er omkring 2.000 m høye.
Ross-øya liegger på kanten av Ross-isflaket. Den er blitt base for flere internasjonale forskningsstasjoner, bl.a. USAs McMurdo Station og New Zealand's Scott Base. Det var også her britene satte opp hytter tidliger på 1900-tallet, og man kan fremdeles se noen av hyttene etter Captain Scotts sydpolsferd i 1902 og 1911. En av Scott-ekspedisjonens medlemmer og senere rival, Ernest Shackleton, har også etterlatt seg spor her. Han har bl.a. fått en kyststrekning oppkalt efter seg. Litt av den sees på kartet ovenfor helt i nord.
Ovenforstående om Ross-øya med bilder er hentet fra Etsuko's Photo Gallery på www.interlog.com/~etsuko/


Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 300
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver