Vår vidunderlige verden

Fjelltapir, tapirus pinchaque
coming




Beregnet gjenstående levetid for de siste fjelltapirene Tapirus pinchaque anslås til mellom
10 og 20 år, avhengig av flere ukjente faktorer. Disse gamle stedegne dyrene i Andes-fjellene overlever
fortsatt i begrenset antall i Colombia, Ecuador og Peru. Hvorfor blir de borte?
Først og fremst på grunn av jordbruk, ulovlig jakt og ødeleggelse av deres områder.
Store anstrengelser gjøres nå for å bevare dette dyreslaget, som også er vesentlig for
bevaringen av økosystemet i Andes.


from a visit in Cheyenne Zoo at
http://www.tapirback.com/tapirgal/sat21.htm

Fjelltapiren, som holder til i de øvre delene av Andes-fjellene der det er kaldt, ofte under 0°C,
har en pels med opp til 2,5 cm lange hår, og har derfor også fått tilnavnet 'den ulne tapiren'.

En voksen fjell-tapir kan bli 180 cm lang, og oppnå en skulderhøyde på mellom 75 og 80 cm.
Halen er kort, bare 5-10 cm, mens vekten kan komme opp i hele 250 kg.
Moren går drektig i 390-400 dager og får kun sjelden mere enn 1 unge pr kull.
Ungene blir selv parringsdyktige i treårsalderen, hvorefter de kan leve i opp til 30 år.

Tapiren er normalt mest aktiv fra sent om ettermiddagen til tidlig morgen, mens den hviler i tykk vegetasjon
om dagen. De er overraskende livlige og sikre på foten og tar seg derfor godt fram. Det er ikke noe problem
for dem å komme seg opp og ned de steile skråningene i fjellene, og de er glade i å bade og å kose seg i
vannkanten. Blir de skremt flykter de enten ut i vannet eller inn i tett vegetasjon, men blir de truet kan de
gjøre skikkelig motstand. Hovedformen for kommunikasjon mellom tapirene høres ut som plystring,
og minner mere om fugler enn om dyr.

I dag forekommer fire arter:
. Alle er sårbare eller utrydningstruede arter; av fjelltapiren finnes trolig bare et par tusen dyr. Tapirene er i noen grad utsatt for jakt, men den største trusselen er rydding av leveområdene til beite- og jordbruksland.

Søramerikatapir, Tapirus terrestris, med mørkebrun til rødaktig pels.
Den finnes over store deler av Sør-Amerika.

ARKive video - Lowland tapir - overview
Lowland tapir, Tapirus terrestris - Overview
Granada Wild, London
http://www.arkive.org


Fjelltapir, Tapirus pinchaque, med rødbrun pels,
Den lever i fjellskoger opp til tregrensen i Andesfjellene fra Venezuela til nordlige Peru.

ARKive video - Mountain tapir - overview (awaiting species specific audio)

Mountain tapir, Tapirus pinchaque - Overview
NHNZ Moving Images, Dunedin, New Zealand
http://www.arkive.org


Bairdtapir, Tapirus bairdii, har glissen, rødbrun pels.
Den lever i sump- og fjellskoger i det sørlige Mexico, Mellom-Amerika og vest for Andesfjellene
i Colombia og Ecuador.

ARKive video - Baird's tapir feeding on riverside foliage and searching underwater for aquatic plants
Baird's tapir, Tapirus bairdii, feeding on riverside foliage
and searching underwater for aquatic plants

Granada Wild, London
http://www.arkive.org


Skaberakktapir, Tapirus indicus, lever i Sørøst-Asia.
Den er den største av tapirene


Photo © http://de.academic.ru/dic.nsf/dewiki/1438300

 Skaberakktapir -  Malayan tapir -  Schabrackentapir

 



Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver