Vår vidunderlige verden

KAMCHATKA, Russland  
Dyr på Kamchatka, del 1.


Kamchatkas brunbjørn Kamchatka
 Courtesy: http://www.kamchatka.org.ru 



3. Dyreliv på Kamchatka

Det er 43 pattedyrarter på Kamchatka ,ni av dem er marine
pattedyr (her untas besøkende hvaler og delfiner).



American mink (Mustela vison)
Courtesy: Mammal of Isle Royale, NPS

ARKive video - Female American mink moving young
Amerikansk hun-mink , Mustela vison, flytter ungen sin
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org


  
Muskrotte ©? og  Kanadisk bever, ©Smithsonian National Museum of Natural History
Tre arter er importert til området, nemlig :
Amerikansk mink (Mustela vison), muskrotte (Ondatra zibethica) og
kanadisk bever (Castor canadensis).


Videre er det 240 arter av fugler, 3 arter av flaggermus og 2 arter amfibier.
Av disse er omkring 40 fugler, 12 hvaler og 2 stedbundne pattedyr truet av utryddelse.



 Courtesy: http://www.kamchatka.org.ru 

Kongen av Kamchatka: Brunbjørnen
Kamchatka har en av de tetteste konsentrasjoner av brungbjørnen (Ursus arctos) i hele verden..
I uendelige tider har laksen vært føde for Kamchatkas Herre, og det store fettinnholdet i laksen
har gjort sitt til at bjørnen har overlevd de lange vintrene i Kamchatka.


© www.ecosystema.ru/
Selv om den kalles 'brunbjørn', kan man finne nesten kullsvarte og helt lysegule individer.
Dessuten kan grunntonen ha forskjellige nyanser i rødt, kanelbrunt, svart, sølvaktig, hvitt osv.
Bjørnen blir i Pyrenéene opp til 300kg, i Mandsjuria 400kg, grizzlybjørnen i Nord-Amerika opp til 600 kg,
og de kollosale kodiak-bjørnene i Alasker opp til 3/4 tonn = 750 kg.

Ungene er derimot utrolig små, de veier mindre enn 400 gram, og er litt over 20 cm store, blinde og
uten tenner, og har et fint hårlag som varierer fra sølvaktig til blågrått.


When salmon spawning time is near, bears from far and wide come to the rivers
Courtesy: http://www.kamchatkapeninsula.com/

Etter at bjørnen har forlatt hulen om våren, er den klar for å spise omtrent hva som helst, men den er
fremdeles ikke en fare for de varmblodige dyrene, med untak av jordekorn, som den noen ganger graver
rett opp fra vintergangene under overflaten. Det høres kanskje utrolig ut, men dette store rovdyret har en
nærmest 100% vegetarisk diett i flere måneder, innen elvene blir fyllt opp med fisk.
I juli måned kan du observere en idyllisk scene, der brungjørnen gresser lik kveget til en bonde,
der den rusler rundt i skogens bærområder og på kysttundraen.


Den høyeste konsentrasjon av brunbjørn i Eurasia finnes her i Kamchatka.
Courtesy: http://www.kamchatkapeninsula.com/

Imidlertid blir Kamchatka's store brunbjørner drept av krypskyttere for å tilfredsstille det asiatiske marked
for bjørnens organer. Hundevis av bjørner, samme slag som den nordamerikanske grizzly-bjørnen, blir drept
hvert år av lovløse jegere for å tilfredstille kinesere og koreanere som betaler tusenvis av dollar for
bjørneorganer til medisinsk bruk. Ifølge noen beregninger gikk bjørnebestanden i Kamchatka ned med
50% siden 1960-tallet. Ingen kjenner til hvor mange bjørner som fremdeles streifer rundt i Kamchatkas
villmarker, men man antar at det er et sted mellom 6.000 og 25.000, hvorav det blir drept ulovlig rundt
2.000 av jegere hvert år.

Mer enn 300 bjørner blir også drept lovlig hvert år av trofé-jegere, indkludert velbeslåtte amerikanere og kanadiere, som betaler opp til US$ 13.000 for det privilegium det er å nedlegge en bjørn.
Så mange som ett tusenbjørner blir skutt lovlig av lokale jegere.



Kanin, Oryctolagus cuniculus
Courtesy: http://www.kamchatkapeninsula.com/
tekst om kaninene i Kamchatka ønskes!

Uansett hva som måtte dukke opp, så vet jeg i hvertfall at det kan bli mange av dem der.
En kanin kan i tidsrommet mars-september føde 3-6 kull med 4, noen ganger opp til 12 unger.
Etter 5-8 måneder er ungene i stand til å formere seg selv, hvilket betyr at sommerens første
kull selv medvirker til årets framgang av kaniner, teoretisk sett så mange som 6x12 + 1x12 = 84
nye kaniner på en sommer fra ett enkelt par. Men selvfølgelig blir mange borte på veien.

Noe som har forbløffet forskere er at fostre som dør i livmoren også blir nedbrutt og fullstendig absorbert av morens organisme under drektigheten. Slike døde fostre er borte etter bare 48 timer. Det kan hende enten
med ett eller flere, endog alle fostre i livmoren. Det rare er, at selv om alle fostre dør tidlig i svangerskapet,
vil drektighetsprosessene likevel fortsette som ingen ting var hendt. Melkeproduksjonen settes igang
og er fullt klar akkurat da en normal fødsel skulle ha funnet sted. Den tilsynelatende høye
fosterdødeligheten hos kaniner, i minst 60% av alle kull, er et fenomen som man ennå ikke fullt
ut har forstått. (Som så mye annet.....)



Reinsdyr
Courtesy: http://www.kamchatkapeninsula.com/

 
© www.vulkaner.no


Reinsdyr, Rangifer tarandus
Takket være relativt lite snø om vintere, tjener den alpine tundra på vulkanske skråninger og ved foten
av dem, i Kronotsky Biosphere Zopovednink, utgjør dette vinterbeite for opp til 90% av
Kamchatka-halvøyas ville reinsdyrbestand.

Et reinsdyr tilhører hjortefamilien. Reinsdyrene har vanligvis brun grov pels, med en elfenbbensfarget tonet
nakke og man. Magen og nederste del av halen er hvite. De fleste reinsdyr idag finnes på tundraen og i de
store skogene i Nord-.Sibir. I skogene er reisdyrene ofte brunere i fargen. Alle reinsdyr har store neser,
små ører og en bitte liten pelsaktig hale.

Oksene veier fra 150 til 300kg, mens hunnene kun veier fra 75 og opp til 150 kg. På de arktiske øyer
er dyrene nesten alle sammen hvite i fargen.

Brunsttiden her i Kamchatka er i oktober og november. Etter en drektighetsperiode på omkring 8 månder
fødes en eller to kalver fra midten av mai og fram til tidlig i juli. De unge reisdyrene veier kun omkring 5 kg ved fødselen, men kan stå oppreist innen en halv time etter fødselen. Så løper de omkring etter nok en time,
og vandrer med flokken innen et døgn. To uker etter fødselen begynner kalvene å ta til seg skikkelig
mat på bakken.

Visste du forresten at reinsdyrene er dyktige svømmere? Under deres vandringer kan de svømmer over mange elver og elveos uten vanskeligheter. Her i Norge førte samene tidligere (noen få også i dag) reinsdyrene ut til kysten, og lar dem svømme ut til små øyer der de beiter sommeren igjennom.

Part of ext above from Arctic Wildlife, By Fred J. Kane



Polarrev (Alopex lagopus)
From The Arctic Fox Gallery at Digital Nature

Copper-øyas polarrev, en underart, (Alopex lagopus mednovi) er en av de hardest truede
pattedyr i hele Asia.

Russisk polarrev (fjellrev), Alopex lagopus
Den Russian polarreven er en underart, og blir ikke hvis i det hele tatt, selv om vinteren.
Den forbli gråbrun. Denne revens foretrukne territorium går fra den arktiske og alpine tundra til
istildekkede sjøer og havstrekninger. De er kjent for å vandre særdeles langt - så langt som 2.000 km
for en rev. Det er egentlig en utrolig distanse når man tar revens størrelse i betraktning, for den er ikke
større en enn vanlig huskatt. Artiske rever er åtselsdyr, og jekter og spiser omtrant hva som helst
andre lar bli tilbake.

Polarreven har den varmeste pelsen til noe dyr. Reven har to fargefaser, den hvite fasen begynner
så som korte brun pels i løpet av høsten. Den blir dekket av en tykk hvit pels om vinteren.
Sist på vinteren og om sommeren blir pelsen dyp blågrå. Revens vinterfarge avhenger av dens tilholdssted.
Den blåaktige er for polarrever som lever nær kysten.

Når reven er klar til å føde ungene, lager de huler i jorden med fra 4 til 12 åpninger. Man har imidlertid
kjenneskap til revehi med opp til hundre innganger, og som har gått i arv fra generasjon til generasjon.

Above text from "Kamchatka Creatures" by Ciel Yogis


ARKive video - Arctic fox hunting lemmings
Polarrev, Alopex lagopus, jakter på lemen.
BBC Natural History Unit
http://www.arkive.org


 
Rødrev, Vulpes vulpes
© www.vulkaner.no

Rødrev, Vulpes vulpes

tekst kommer


 0. Hovedmeny
 1. Innledning
 2. Hvor på kloden er Kamchatka?
 4. Fugler
 5. Flora - Blomstene
 6. Livet i havet
 7. Geysirenes dal
 8. Vulkanene på Kamchatka
 9. Skogene på Kamchatka
10. De innfødte på Kamchatka

Nå kan du også følge med videre nordover til Chukotka-halvøya
og møte mange flere dyr. Klikk her (kommer i februar 2008)

Tilbake til menyen - Fortsettes her:

Text and pictures on this page, if nothing else mentioned:
 Courtesy: http://www.kamchatka.org.ru,  and from the book "The Russian Far East" 





Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 225
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER




This page has been made with Macromedia Dreamweaver