Active volcanoes / Aktive vulkaner:

Parker, PhilippineneMaugham-innsjøen i Parkers kaldera
(PHIVOLCS)


Parker vulkanen på Mindanao-øya i Philippinene, også kjent som Falen, er en lav bevokst stratovulkan med utsikt over Sarangani-bukten nær sydspissen av øya. Nøyaktig posisjon er på 6.12° N, 124.89° Ø. Vulkanen er bratt, og når opp i 1.824 moh, og er omkranset av unge pyroklastiske flomavsetninger i likhet med dem man finner rundt Pinatubo.

Toppen av Parker har en 2,9 km bred kaldera med steile kanter som reiser seg 200-500 m
over den hjerteformede Maughan-sjøen.15. mars 2002
PHIVOLCS har uttrykt bekymring for at Parker.vulkanen kan komme til å røre på seg etter at et jorskjelv som målte 7,5 på Richters skala fant sted nær vulkanen den 6.mars kl. 05.16 lokal tid. Ifølge nyhetsartikler førte skjelvet til at deler av vulkanens kratervegger falt ned i Maughansjøen . Det meldes også om tonnevis av vann som ble sluppet løs fra sjøen og førte med seg hus fra elvebreddene nedenfor vulkanen. 33 familier ble evakuert senere av frykt for nye flommer.

  Siste nytt alltid øverst. Nedenfor er de eldste begivenheter øverst.

Vulkanen har vært ukjent for de fleste vulkaner inntil for noen få år siden, men er har lokalt vært kjent for kildlen til et meget stort utbrudd i 1641 som tidligere ble tillagt Awu-vulkanen på Sangihe-øya i Indonesia, og som mørkla det meste av Mindanao-øya. Dette er det siste kjente utbruddet av tre som har funnet sted de siste 3.800 år.3,800 years.

xx.09.1995
Maughan-kratersjøen fløt over etter kraftige regnfall som fulgte i sporene til en forbipasserende tyfon den 6.september i år. Det er ingenting som tyder på at vulkansk aktivitet var inne i bildet. Senere rapporter viste at vannet hadde flommet nedover nordvestflankens Alah-elveløp og bredt seg utover fra 2.000 moh til 540 moh (Barangay New Dumangas, T'boli, South Cotabato Provinsen). Flommen drepte mer enn 60 mennesker, ødela 300 hjem og 9 bruer, og 50.000 mennesker ble hjemløse og måtte finne nye steder å bosette seg på. Vannstanden i kratersjøen sank allikvel bare med 1 meter.

  Linker:
Google
 
Web www.vulkaner.no
bukkm.gif
ANIMALS

over 250

birdm.jpg
BIRDS

over 500

flower.jpg
FLOWERS

over 225
dolphin.gif
SEALIFE
globe.gif
TRAVEL
globe.gif
VOLCANO


    alfabetisk liste
    alphabetic listFree Counter
Denne siden er laget ved hjelp av Macromedia Dreamweaver