Sitron (Citrus limon)
er den sureste av sitrusfruktene.
Den er gul og eggeformet, og har et strukturert skall.

Sitronen stammer fra Nord-India og har vært
dyrket i både Lilleasia og Kina i flere tusen år.
Sitron er en sitrusfrukt og tilhører rutefamilien.
I dag dyrkes sitroner i stor grad i landene rundt
Middelhavet og i California.
Sitrontreet blir 36 meter høyt, har kraftige torner,
men store blomster
med hvite kronblader, som er lyserøde på utsiden.
Treet blomstrer året rundt og står derfor både
med blomster og modne frukter på én gang.
Fruktene er gule og eggeformede med et tykt, læraktig
skall og et lysegult fruktkjøtt med en meget
syrlig smak, som egner seg godt til matlaging, det utvinnes sitronsyre
fra frukten som brukes i mat.
Skall av én art er egnet til sukat.

Photo:
Elena Chochkova
På grunn av det høye innholdet av sitronsyre er det
få som orker å spise sitronen naturell,
men den er hyppig brukt som smakstilsetning i en stor variasjon
av ulike retter.
Sitron kan skjæres i skiver, båter og biter, eller skrelles.
Du kan også presse sitronsaften, eller raspe skallet.
Fruktsaften gir syrlighet til maten, mens skallet gir en kraftig
sitronaroma og bitter smak.
Hvis man presser litt sitronjuice over dampede grønnsaker,
beholder de den friske fargen lengre og fremheve smaken. Sitron
forhindrer at rå frukt og grønt blir brune i fargen
etter oppkutting,
slik som på for eksempel epler og avokado.
Sitronen har lang holdbarhetstid og oppbevares best
ved 812 ºC, men trenger ikke å oppbevares i kjøleskap.
https://no.wikipedia.org/wiki/Sitron
Sitron er tilgjengelig hele året. Den skal
ha klart gult skall.
Skallet kan være tynt med svak struktur eller tykt med mer
kraftig struktur.
Velg sitroner som har tynt skall og som er relativt tunge i forhold
til størrelsen, de har mest fruktjuice.
Sitronen inneholder mye C-vitamin og den kraftige
antioksidanten limonin.
tekst: https://no.wikipedia.org/wiki/Sitron