Vår vidunderlige verden

Fiskekroker bringer 20 albatross-arter til randen av utryddelse.Wandering Albatross (gibsoni?) .....diomedea exulans


5 June 2000

Fiskekroker bringer 20 albatross-arter til randen av utryddelse

Av Brian Unwin

Albatrossen, verdens største sjøfugl, har igjen lidt en kraftig reduksjon i antall, og det er økende press for å få den under internasjonal beskyttelse.

Albatrossen og dens mindre kusinerblir nå drept i store mengder av kommersielle fiskebåter som sleper etter seg lange liner med tusenvis av agnede kroker.

Denne uken møter eksperter i the Royal Society i London for å diskutere krisen, hvor man har
sett en 63 prosent minking i albatross-antallet på en enkelt øy i det sydlige Atlanterhav. Neste måned møtes også flere nasjoner i Hobart, Tasmania, for å prøve å nå en internasjon overenskomst om beskyttelse. Dr John Croxall, leder for fugleforsklingen i the British Antarctic Survey, nå i Cambridge, sa: "Våre studier viser at disse praktfulle fugler er i alvorlig nød og at
man håper på at positive skritt kan tas for å beskytte dem. "


Wandering Albatross (gibsoni?) .....diomedea exulans

I løpet av den siste hekkesesongen, var antallet black-browed albatross (Diomedea melanophris) på Beauchene Island, en av øyene i Falklands gruppen, redusert til 101,000 par, fra 160,000 par tidlig på 1980-tallet. Tilsvarende reduksjoner har vært notert andre steder..

Studier på Bird Island i Syd Georgia, fant at 1,500 av tilsammen 22,000 black-browed, 500 av 20,000 grey-headed (D chrysostema) og 45 av 4,000 vandrealabatrosser (D exulans) ikke vender tilbake hvert år,og at langline-fisket er den hovedmistenkte årsaken.

Euan Dunn, 'marine policy officer' for the Royal Society for the Protection of Birds, sa:
"Det er en meget reell frykt for at dersoms krisen ikke løses, kan det bli store sammenbrudd i koloniene av fugler, med kanskje så mange som 20 arter som trues av utryddelse.


Shy Albatross (salvini) .....Diomedea cauta salvini

"Fordi den perioden de oppfostrer nye kull er så kort, de begynner ikke før de er omkring 10 år gamle, og større arter fører bare fram en kylling hvert annet år, så er tapene forårsaket av langlinefiskerne uoverskuelige. Det er ikke noen måte man kan kompensere for den økende dødeligheten blant disse fuglene.

"En koloni på 1,000 par albatrosser kan føde 500 unger i løpet av en sesong, og 200 av disse vil vokse opp. Undersøkelser har så vist at bare 20 av dem, altså 10% av dem som vokser opp, når den alder da de selv kan gi liv til nye unger - og med et antall voksne som også reduseres samtidig - går det meget raskt mot en katastrofe."

Black-browed albatrosses besøker fra tid til annen britiske farvann. En besøkte Herma Ness på nordspissen av Shetlandsøyene hver sommer fra 1972 til 1994, men en art av fuglene som vanligvis hekker på den britiske kysten, den nordlige fulmar (Fulmarus glacialis) er nå også et annet offer for langlinefiskerier.

Mr Dunn pekte på at mellom 50,000 og 100,000 fulmars døde årlig ved at de ble fanget av krokene på langline fra norske, islandske og færøyiske langline-fiskeåter nord og vest for de Britiske Øyer.

Fotoene er illustrasjoner innsatt av oss, tatt av Tomy Palliser


 http://www.rspb.org.uk/supporting/campaigns/albatross/Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 300
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER
This page has been made with Macromedia Dreamweaver