1.juli 2001
Verdier for mer enn 3.500.000 kr av avlinger og oppdrettsfisk
i Bicol regionen i Philippinene
ble ødelagt etter at vulkanen Mayon
begynte sitt utbrudd i juni 2001. Minst 300 hektar
rismarker o.l. er berørt. Samtidig
er over 5 millioner Tilapia-fisk, en type ferskvannsfisk,
til en verdi av over 1 million kroner drept som følge av vulkansk
nedfall.
Det fikk meg til å undres over
hva Tilapia var for en fisk.
Tilapias hører opprinnelig hjemme
i Afrika og Midt-Østen. Det har vært drevet oppdrett
på
den i tusener av år. Veggmalerier
og ingraveringer på monolitter i egyptiske graver viser at oppdrett
fant sted så tidlig som 2.000 f.v.t. Bare i de siste 50 år
har vi igjen tatt dem i bruk
som et alternativ til hva det ellers tas opp av fisk.
Tilapia har siden spredt seg hovedsakelig ved introduksjonen
av oppdrettsanlegg, og finnes
nå i alle tropiske og sub-tropiske deler av verden. Idag er
tilapias en av de mest populære oppdrettsfisk, og blir oppdrettet
i Afrika, Europa, over hele Stillehavsområdet, Kina, Israel,
USA og Vest-India.
foto:
http://www.cherrysnapper.com/news.htm
En F1-hybrid.
Karakteristikken til hver enkelt F1 hybrid er:
1. Alle vokser 2-3 ganger hurtigere enn den normale tilapia.
2. Alle har høy toleranse-grense for salt
3. Alle har høy toleranse-grense for lave temperaturer
4. Alle vil produsere et stort antall nye hybrider
5. Arten 'Red Chocolate' og 'Happy Chocolate'
vil begge få røde f-1 avkom
6. Arten 'White Chocolate' vil stort sett få hvite avkom
|
Inntil sist på 1970-tallet ble tilapias-fisken
klassifisert som én enkelt art. De fleste klassifiserer
dem nå i 3 slekter, Tilapia, Saratherodon og Oreochromis ifølge
deres utklekkingsmønster.
Tilapia lager sine egg på bunnen av dammen,
og beskytter egg og unger i redet.
Sarotherodon-slekten klekker ut eggene og larvene i munnen på
hannen.
Oreochromis-slekten er den som best egner seg for aquakultur. Den
har samme
utklekkingsmønster som Saratherodon, men eggene og yngelen
oppbevares i munnen på
hunnen. Ikke alle eksepterer denne inndeling, så inntil videre
hersker det en del forvirring.
foto:
http://www.cherrysnapper.com/news.htm
I motsetning til sin konkurrent laksen, kan tilapia
overleve på en rekke forskjellige fôrtyper.
Alt fra hønsegjødsel (indirekte fôring gjennom algevekst i dammen)
til høyverdig proteinfôr.
Tilapia tåler også svært lave oksygenverdier i vannet. Dette gjør
arten attraktiv sett i miljø og
ressursperspektiv. Også sett ut i fra sultproblematikken i U-land,
er tilapia et aktivum.
Det er mange ting som gjør tilapia attraktiv
som oppdrettsfisk. a) Stor motstandskraft mot
dårlig vannklvalitet og sykdommer b) Toleranse overfor en rekke
forskjellig miljøforandringer.
c) Istand til å omforme organsisk stoffer og avfallsstoffer
fra landbruket. d) Høy vekstrate
e) Lett å få til å vokse i intensiv kultur. Hurra
for tilapia. Men samtidig er den en reell fare
for vanlige fisk om den settes ut i ferskvann, da den hurtig tilpasser
seg miljøet, og overtar
rugeplasser m.m. fra den 'innfødte' fisken.
Oppdrettsarten er i full gang med å danke ut de tradisjonelle
karpeartene i Sørøst-Asia,
grunnet bedre tilvekst og bedre pris i markedet. Et annet poeng her
er at tilapia ikke har de
intramuskulære beinene og løssittende brusk som de fleste karpefisker
har i filetene.
Dette gjør fisken mer "brukervennlig" enn konkurrentene.
( Sakset fra IntraFish)
Nærmere undersøkelser viser at Tilapia er det 21. århundredes
svar på super-hveten fra
1960-tallet, som ble kalt 'den grønne revolusjon', og som den
gang skulle gjøre slutt på alt som
helt sult og nød i den tredje verden. Nå er det fiskens
tur. Og den gjør nytten både her og der.
Forsking pågår for fullt, og ikke minst Norge er med i
å forske fram nye hurtigvoksende arter.
Hittil har man klart å frambringe en variant som legger på
seg 2,5 kg på et år, og
naturlig nok er det mange munner som blir metter av det.
Derimot er det et åpent spørsmål
hva de fattige land gjør med fangsten, nå som fisken
er
blitt meget populær som edel-fisk i de rike land, hvor filèter
betales med opp til
100 kr pr. kg.
Golden
hybrid Pennyfish. Fra yngel på bildet til 600 gr på 4-5
måneder.
foto:
http://www.cherrysnapper.com/news.htm
|