Active volcanoes / Aktive vulkaner:

Villarrica, Chile
 Foto:VolcanoWorld  
Dr. Werner Keller


Villarrica på 2,847 moh, er en stratovulkan med en lang historie, som inkluderer fire fatale utbrudd. (Se nederst).
Villarrica er en av de mest aktive vulkaner i Syd Amerika. Villarrica ligger i et
9 x 6 km stort krater, dannet av et forhistorisk utbrudd.
Chile har ialt 2.085 vulkaner. Av de 55 mest aktive vulkanene, er 24 plassert syd i landet og 17 i nord, mens de siste 14 ligger helt neders i Patagonia og i soner i Antarktis.

30.august 2001
Den 9. 16. 17. og 21. august ble vulkansk materiale skutt opp i luften, for så å falle ned på
VSV-siden av krateret. Samtidig observerte man den 22.august at lavasjøen hadde steget med hele 40 m siden den 9.august. Vi forsøker å innhente mere informasjon.

4.november 2000


15.40 hora local
© Enrique Ferrada R. (Turismo Trancura)

Myndighetene satte onsdag opp alarmberedskapen rundt Villarica på grunn av økt seismisk
aktivitet rundt vulkanfjellet. Klatrere og turister fikk forbud mot å bestige vulkanen, og politi ble sendt ut for å advare folk som befant seg innenfor faresonen. Siden den 5.oktober har aktiviteten vært høyere enn normalt, efter at ett av kraterne ble blokkert av store runde steiner. Det bor nærmere 60.000 mennesker i Pycon og Villarica nær vulkanen. Området er iøvrig kjent som et berømt skisenter og kalles ofte 'Chile's Sveits'.

23.oktober 1999
Det meldes at det den 17-18 Okctober fant sted et stromboliansk utbrudd fra Villarricas sentrale krater. Sterke stombolianske utbrudd med pauser av forskjellig lengde, kastet ut flytende bomber over kraterkanten, og nedover de sydvendte og vestvendte skråningene. Tefra dekket vulkanens øvre sider efterpå. Den seismiske aktiviteten forble dog uendret, og man kunne heller ikke høre noe til utbruddene. Neste natt var det stille igjen.
(SWVRC)

2.oktober 1999
De siste 14 dagene har Villaririca vist en økt aktivitet, med kraftige utbrudd av gasser og vanndamp. Den seismiske aktiviteten har økt med flere LF skjelv. Om natten er det mulig å observere gjenskinnet fra krateret. Ifølge innbyggere i Pucón, 12 kilometer unna, har det de siste dager bært et par eksplosjoner som kunne observeres derfra. Andes Vulkanske Observatorium i Temuco, som overvåker Villarrica har tatt kontakt med lokale myndigheter for å organisere tiltak for befolkningen dersom aktiviteten øker.
VolcanoWorld

Villarrica vulkanen slapp ut skyer av svart røyk, samtidig som en kraftig rumlende lyd kunne høres, fredag 1.oktober. Det regionale katastrofesenter erklærte alarm (hvilken grad?), og
ba turister og skiløpere unngå områdene på Villarricas skråninger. Rundt 300 mennesker besøkte Villarica-Pucon skisenter den dagen da 4 kraftige eksplosjoner ble efterfulgt av en 200 m høy røyksøyle, som holdt seg en times tid.

Et team av vitenskapsmenn fra Frontera Universidad del Sul (?) sa at eksplosjonene kom som følge av økende seismisk aktivitet i området de seneste dagene. Vitenskapsmenn var allerede på plass rundt vulkanen for å følge dens aktivitet.

Gustavo Fuentealba, ekspert i seismologi, sa at fordi Villarrica fremdeles er aktiv så finner det sted et visst antall utbrudd hvert år, og det er helt normalt. Asken og dampen som denne gang fulgte med utbruddet og eksplosjonene fredag, er ofte en forløper for større og mere voldsomme utbrudd.

Villarrica er en av de mest populære turistattraksjoner i Chile. Turistsentrene Pucon, Villarrica og Lican-Ray, med en permanent befolkning på rundt 50,000 innbyggere, har alle
nødvendige evakueringsplaner klare, i tilfelle et alvorlig utbrudd skulle inntreffe.

Turistsentrene og hotellene uttalte bekymring for uttalelsen om alarmberedskap, og fryktet kanselleringer og tidligere avreiser av sine gjester.
chip

Et meget stort utbrudd er datert til 1810 f.v.t ved hjelp av C14 metoden. Det første historiske utbrudd fant sted i 1558. Siden da har det vært minst 54 mindre til moderate utbrudd. To større utbrudd kom i 1640 og 1948. Den seneste aktiviteten var i 1997.

Mudderflommer, som følge av utbrudd, drepte minst 73 mennesker i 1949, 1963, 1964, og1971. Mudderflommen i 1971 ble forårsaket av lavaflom som smeltet is og snø.Mange hjem og jordbruksinstallasjoner ble ødelagt i Chaillupen og Turbio dalførene. Flere broer ble også ødelagt. Omkring 350 mennesker ble drept i landsbyen Villarrica av et tektonisk jordskjelv i 1575. 62 voldsomme eksplosjoner er registrert mellom 1958 og 1984.
VolcanoWorld m.fl.

Villarrica ligger ca 700 km syd for Santiago, hovedstaden i Chile, i et område ofte kalt
'Det Chilenske Sveits'. Små innsjøer ligger spredt mellom fjellene, og her og der rager vulkantopper i været, mange av dem fremdeles aktive. Villarrica er snødekket, og gir vann
til flere elver som har sitt utspring under isbreene, og som igjen gir tilsig til to store innsjøer nedenfor, Lago Villarrica og Lago Calafquén. På grunn av vulkanens til tider moderate virksomhet, og fordi toppen er lett tilgjengelig, klatrer 150 turister daglig opp på vulkanen i sommersesongen (vinter her i Norge). Mange av dem ignorerer fullstendig det faktum at Villarrica ikke tar hensyn til slik trafikk når den skal slippe ut sitt innhold. Heldigvis har det ikke hittil vært meldt om alvorlige ulykker. (Er det dette som kalles risikosport?)

  Linker:
 Volcano World, NODAK, USA
Google
 
Web www.vulkaner.no
bukkm.gif
ANIMALS

over 250

birdm.jpg
BIRDS

over 500

flower.jpg
FLOWERS

over 300
dolphin.gif
SEALIFE
globe.gif
TRAVEL
globe.gif
VOLCANO


    alfabetisk liste
    alphabetic listDenne siden er laget ved hjelp av Macromedia Dreamweaver