Active volcanoes / Aktive vulkaner:

Pinatubo, Philippinene
 
Virkningene av utbruddet

Heldigvis hadde både 'The Philippine Institute of Volcanology and Seismology' (PHIVOLCS) og 'U.S. Geological Survey'  forutsagt et større utbrudd, og dette førte til at minst 5000 liv og minst 1.7 milliarder.kroner i verdier ble reddet. Luftfarten ble advart mot askeskyen fra utbruddet den 15. juni, og de fleste unngikk den. Allikevel dro et antall jetfly vest for Philippinene inn i askeskyen, og dette førte til 700 millioner kr. i ødelagt materiell. Selv om mye materiale ble tilstrekkelig beskyttet, ble strukturen til de to største amerikanske militærbaser på Philippinene meget sterkt ødelagt..

Omkring 20 millioner tonn (!) med svovedioksid ble pumpet opp i atmosfæren i løpet av utbruddene i 1991, og spredningen av denne gass-skyen rundt omkring jorden, førte til av den globale temperaturen sang midlertidig (fra 1991 til 1993) med omrking 0,5°C.

Utbruddet har dramatisk forandret utseendet av det sentrale Luzon, der det bor omkring 3 millioner mennesker. Omkring 20.000 innfødte Aeta-høylendere (den største gruppen av
negritos, en gruppe negroide dvergfolk, som holder til i høylandet på øya Luzon - Noen som har lyst til å finne ut mere om dem? Tar gjerne med en ekstra side her om hva dette er for en del av menneskeslekten)- ble fullstendig fordrevet fra sitt område, og de fleste venter fremdeles(1997 !)
i tilbakeføringsleirer til den dagen kommer da de kan vende hjem.

Omkring 200.000 mennesker som evakuerte fra de lavereliggende områder rundt Pinatubo før, under og efter utbruddene, har vendt tilbake, men står i stadig fare for mudderflommer (lahar), som til nå har begravd utallige byer og landsbyer. Rismarker og sukkerplantasjer som ikke ble begravd, har kommet seg. Dem som ble begravd vil være ubrukelige i mange, mange år framover.

Ovenstående deler I og II, er overveiende hentet fra en USGS artikkel, skrevet av
Chris Newhall, James W. Hendley II, and Peter H. Stauffer
Paper version published in 1997

Bakgrunnen

Før April 1991, da dampeksplosjoner sto ut fra tre små kratere på norsiden av Pinatubo, hadde vulkanen vært i sovende tilstand i 500 år, og tropisk vegetasjon hadde overtatt dekoreringen av vulkansidene. Samtidig hadde befolkningen i regionen vokst til nesten 1,000,000 mennesker, med byer, landsbyer og hundredevis av tettsteder, så vel som den største amerikanske militærbasen på Phlilippinene ble bygget på de store brede skråningen rundt vulkanen.

Da Pinatubo våknet igjen i April 1991, satte både PHIVOLCS og USGS igang en utvidet overvåking av vulkanen. Mens de undersøkte truselen fra Pinatubo, oppdaget de at de store åsene rund Pinatubo hovedsakelig var skapt av utallige store mudderflommer av vulkansk materiale (lahar) fra tidligere kraftige utbrudd, som også har bygd opp vulkanen. De konkluderte med at lahar igjen ville komme veltende nedover vulkanskråningene i dens neste store utbrudd, og være en fare for alle bosetningene som var blitt bygget opp mens vulkanen hadde holdt seg i ro de siste 500 årene.

House buried by lahar
I august 1991, 2 måneder efter at Pinatubo eksploderte i et voldsomt vulkansk utbrudd, ble huset (se taket til venstre), som ligger langs Sacobia-Bambam elven 25 kilometer fra vulkanen, begravd av en hurtig- gående mudderflom av vulkansk aske og debris (lahar), som følge av kraftig regnskyll. Det innfelte bildet viser huset før det ble begravd. Legg merke til hvor høyt over elvebredden det dengang lå!.
(Foto av Raymundo S. Punongbayan, PHIVOLCS.)

Naturen og årsakene til lahar
Eksplosive utbrudd legger fra seg enorme mengder aske og annet vulkansk materiale på vulkanens skråninger. Lahar blir til når intenst regnskyll, smeltet snø og is, eller plutselig sammenbrudd av en naturlig dam, blandet med dette løse vulkanske materiale, skaper mudderflommer (lahar) som kan bli meget farlige og ødeleggende.

Til tross for at lahar inneholder minst 40% (i vekt) av vulkansk aske og stein/lava-fragmenter (debris), noe som gjør dem tyktflytende og seige som sement/betong, strømmer de hurtigere enn klart vann gjør det. Disse mudderflommer kan fare nedover sidene på en vulkan med en hastighet på over 65 km i timen, og kan dra mer enn 80 km avsted. Lahar som inneholder mest debris (opp til 90%), beveger seg hurtigst, og er også den mest ødeleggende.

village of Lourdes, Philippines
Landsbyen Lourdes, bygget på sletter ca 25 km norøst for Pinatubo, ble oversvømmet av en enorm, hurtigflytende mudderflom med vulkansk debris (lahar) i månedene efter det voldsomme utbruddet i juni 1991. Siden det utbruddet har lignende mudderflommer ødelagt hjemmene til mer enn 100.000 mennesker i områdene rundt Pinatubo

Google
 
Web www.vulkaner.no
bukkm.gif
ANIMALS

over 250

birdm.jpg
BIRDS

over 500

flower.jpg
FLOWERS

over 300
dolphin.gif
SEALIFE
globe.gif
TRAVEL
globe.gif
VOLCANO


    alfabetisk liste
    alphabetic listDenne siden er laget ved hjelp av Macromedia Dreamweaver