Vår vidunderlige verden

Animals
 in Asia

Asiatisk dyreliv

Snøleopard ~ Panthera unica (uncia) 258,000 to 55,000 on Google
I fjellene i sentral-asia lever snøleoparden. Den har et tykt lag av myk underpels, dekket av tykke lange hår. Den er blekgrå, med sorte rosetter og små flekker, mens den er ganske lys under. Lengden er mellom 1m og 1,30m på et voksent dyr, og så følger halen med sine 80cm til 1 m,
altså tilsammen nesten 2,50m!
Snøleopardens myke underpels har ført til at den nå er nesten utryddet.

STOR PANDA ~ Ailuropoda melanoleuca

Pandaen lever for det meste i Kinas store bambus-skoger, og er en ganske så stor bjørn. Hunnen veier mellom 70 og 100kg, mens hannen når fra 85 kg opp til 125 kg. Den er lett gjenkjennelig på sine store sorte og hvite fargeflekker. Den har også alltid sorte markeringer rundt øynene, skuldrene og ørene.

Det blir stadig mindre og mindre fredelige bambus-skoger igjen i Kina, og Pandaen er derfor et av Asias mest truede dyr.

 


ca 1.000 igjen i vill tilstand,
et av verdens sjeldneste pattedyr

panda, fellesnavn på to rovdyrarter: stor panda (Ailuropoda melanoleuca) i bjørnefamilien og liten panda (Ailurus fulgens) i halvbjørnfamilien. For stor panda, se bambusbjørn.

RØD PANDA (Liten panda) ~ Ailurus fulgens

Mindre kjent for de fleste er nok den røde pandaen, som også lever i Kina, i de vestre delene, og i den Tibetanske delen av Himalaya-fjellene.Den røde pandaen er mye mindre enn sin navnebror, nærmest på størrelse med en katt - eller til og med litt mindre. Den har en tykk rød pels, hvite utstikkende spisse ører, og en lang hale med henholdsvis røde og gule ringer. Her også blir dens område mindre og mindre, og snart er kanskje den også borte?ARABISK ORYX ~ Oryx leucoryx

I de øvre regioner av Saudi Arabias høyland springer Oryxen rundt, og det høres godt når den kommer galloperende med sine 200 kg tunge kropp. Kroppen når opp i 1,40 m i skulderhøyde, og oppe på hodet to praktfulle horn, som føyer enda en meter til høyden.

Desverre for Oryxen er det hornene som gjør at vi mennesker synes det er morsommere med 10 horn på veggen en èn oryx i den arabiske ørkenen.  


 Kjempebiene i Assam ~ Apis dorsata

Assam, høyt oppe i Himalaya, er sommerhjemstedet til kjempehonningbiene. Ikke bare gir de der honning til fjellbøndene, men bestøver også blomstene på markene.
Kjempebiene lever dog ikke bare i Assam, men også i
Thailand, Malaysia, Vietnam, Indonesia og Philippinene.

Biene har gitt zoologene store problemer på mange områder. Ett av dem er deres utrolige evne til å navigere.
For når vinteren kommer, er det slutt på blomstene i Himalaya, og da drar de flere hundre kilometer sydover, bl.a. til våtmarksområdene ved munningen av elven Bramaputra.

Men ikke nok med det. Arbeidsbiene lever bare ca 3. måneder, og biene som vender tilbake neste vår er både
2 og 3 generasjoner yngre, og har aldri vært 'utenlands'.

Likevel finner de tilbake ikke bare til det samme treet,
men til den samme grenen der de opprinnelige biene
kom fra.

Les mer om kjempebiene i Assam her!
Påfugl

Påfuglen finnes fortsatt i India - en fugl med en praktfull hale og ettertraktede fjær. Som så mange andre fugler og dyr med slike attraktive ting, jaktes den også for fjærenes skyld.
Påfugl er betegnelsen på tre arter av fugler i Asia og Afrika.
Indian Peafowl, Pavo cristatus
Green Peafowl, Pavo muticus
Congo Peafowl, Afropavo congolensis

De er mest kjent for de enorme fjærene som hannindividene har. Når de føler seg truet eller skal angripe, løfter de opp fjærene. Dette får dem til å se veldig mye større ut. De kan riste med fjærene og lage en høy, skremmende lyd for ytterligere å virke mer truende.

Påfuglen veier opptil 25 kg og halefjærene er ca 1,5 meter lange. Når det ikke er parringssesong mister hannen mesteparten av håra på halen og har for det meste kun noen lange stilker bakerst. Påfuglen får gjennonsnittlig 4 unger. Påfuglen er et flokkdyr, men lever også alene.


Eclectus Papegøyen
Eclectus roratus polychloros
Denne papegøyen blir opp til 35 cm lang, og forvirret lenge forskere på grunn av den store forskjellen i fargene mellom hannen (til venstre) og hunnen (til høyre). De ble først karakterisert som to forskjellige arter... Den holder til i tropisk lavland og tropiske skoger.

Fuglene bygger rede i huler i høye trær i kanten av skogen, og kan fly lange distanser uten vanskelighet. De er høylydte, ofte sett enten i par eller i store flokker.

Hunnen legger 2-8 egg, og rugetiden er fra 17-35 dager. I denne tiden er det hannen som skaffer føden til hunnen. Levetiden på den er mellom 30 - 50 år, og det er vel ingen dårlig alder for en liten (?) papegøye?


© Utah's Hogle Zoo© Utah's Hogle Zoo

Man mener at opphavet til den berømte keiserlige dragen i Kina skyldes alligatorens tilstedeværelse, men da man stadig mener den har terapeutisk verdi, og kan kurere omtrent alle slags sykdommer, er
det snart ikke flere igjen.

Kinesisk Alligator
Alligator sinensis

Denne utdøende alligatoren holder til i Kinas vannrike områder i den nedre delen av Yangtse-elven. De har overlevd stort sett fordi de er natt-dyr, og derfor sjelden observeres. De legger 10 – 50 egg, som blir klekt ut i løpet av ca. 70 dager, hvorefter både voksne og unger lever på sniler, frosk og langsomt svømmende fisk..

 

 


Japan-trane - Grus Japonensis

Den rød-kronede tranen hekker for tiden i det nordøstlige Kina, Indre Mongolia og deler av det østlige Russland, samt på Hokkaido-øya i Japan. Det er kun et par tusen av disse
tranene igjen, og å se den idag er ikke alle forunt.

En fin redegjørelse (på engelsk) er:
'Status Survey and Conservation Action Plan Red-crowned Crane', fra USGS.

 


Kamel


Hvit-håndet Gibbon
  Hylobates lar

Denne Gibbon-apen holder til i Indo-Kina og Thailand, vest for Mekong-elven, Malaya-halvøya og Sumatra.
Den foretrekker tropisk regnskog opp til 2.000 moh.

De har en fabelaktig evne til å svinge seg i trærne, hvor de kan 'fly' opp til 12-14 meter gjennom luften, og falle nedover nesten 20 meter, for så å gripe tak i en gren eller lande på sine føtter på fast underlag. På denne måten tar de seg også over mindre elver. Levetiden er opp til 32 år!

 © Utah's Hogle Zoo

De voksne gibbonene veier opp til 10 kg, og blir litt over en halv meter i lengde. Navnet har den fått fordi øvre siden av hendene alltid er hvite.
Se mere her
5.000-7.500 tilbake i vill tilstand,
mot 100.000 for bare 100 år siden


Tiger ~ Panthera tigris

En sammenstilling av asiatiske dyr, om enn aldri så liten, er ufullstendig uten tigeren. Mange husker den kanskje best fra eventyret om jungelgutten Mowgli, men blant mange av innbyggerne i India huskes den
kanskje av helt andre grunner. De har hatt den inn på livet lenge.

Men selv dette store rovdyret blir etterhvert fortrengt - mennesket overtar naturen, langsomt og sikkert.

Se mere om tigeren her, - /engelsk)
See more about the tiger - click here (english)
Tekst Meny - Hurtig veileder til våre sider
Google
 
Web www.vulkaner.no


bukkm.gif
DYR

over 250

birdm.jpg
FUGLER

over 500

flower.jpg
FLORA

over 300
dolphin.gif
HAVDYR
globe.gif
REISER
globe.gif
VULKANER
This page has been made with Macromedia Dreamweaver